luni, 10 decembrie 2012

Prigat cu pulpa de mandarine

Dupa atatea mancaruri si dulciuri sa servim si ceva lichide, ca doar trebuie sa consumam minim 2 litri de lichide pe zi pentru o viata sanatoasa. Asa ca va rog sa serviti un Prigat de mandarine cu pulpa. Cu ocazia aceasta vreau sa fac o mentiune pe care am omis sa o fac pana in prezent. Pe acest sait imi propun sa analizez produsele din punctul de vedere al tipului de ingrediente, naturale sau artificiale. Nu tin sa analizez daca  ingredientele sunt sanatoase sau nu pentru ca acest lucru face obiectul unei alte discutii, mult mai laborioase. Cu alte cuvinte daca un suc, spre exemplu, contine doar suc si zahar multi vor spune ca nu este sanatos. Intr-adevar nu este sanatos sa consumam zahar dar dupa cum spuneam nu acesta este scopul aici.
Revenind la subiectul de astazi, cred ca sunt putini care nu stiu despre acest suc si nu trebuie sa povestesc prea multe despre el. Atat doar vreau sa mai spun: cam prea dulce pentru gustul meu.


Ingrediente: apa, suc de citrice (min. 12%) din concentrat de mandarine si concentrat de portocale; pulpa de mandarine si portocale (min. 1,9%); zahar; acidifiant: acid citric; corector de aciditate: citrat de potasiu; stabilizator: guma de guar, guma arabica, pectina; vitamina C; coloranti: beta caroten, beta-apo-8-carotenal; aroma naturala de mandarina.
Concluzia: Nerecomandat

luni, 26 noiembrie 2012

Biscuitii cu vanilie Pepito

Astazi avem biscuiti de vanilie cu crema de vanilie ai lui Pepito, de la LU. Pepito a fost destul de amabil incat sa ne dea si alte sortimente cum ar fi biscuiti de cacao cu crema de vanilie, biscuiti de vanilie cu crema de cacao si biscuiti de cacao cu crema de cacao. Altele nu stiu sa mai fie, daca mai sunt sa imi spuneti voi. Gustul nu neg ca este unul pe placul meu. Pretul pot sa spun ca este la fel, pe placul meu. Dar despre ingredientele folosite este cu totul alta poveste. Si cand te gandesti ca aceste dulciuri sunt destinate in special copiilor parca iti vine sa ii iei palaria si sa dai cu ea de pamant si sa se aleaga praful de ea.

Ingrediente: faina de grau, zahar, grasime vegetala hidrogenata, zer praf, amidon din grau, agenti de crestere (E503(ii), E5000 (i)), dextroza, sare, lapte praf degresat, aroma, emulsificatori (E472e, lecitina din soia), sirop de glucoza, conservant (E223), corector de aciditate (acid citric). Contine grau, soia, lapte, sulfiti. Poate contine urme de ou si varietati similare de nuci.
Concluzia: Nerecomandat

luni, 5 noiembrie 2012

Napolitanele de post Joe "Economic"

Sincer nu am inteles niciodata de ce sunt denumite "economic" dar ce stiu eu. Posibil datorita faptului ca sunt ambalate intr-un pachet micut si nu intr-o mare punga plina cu aer. Din cate cunosc exista doua sortimente: cacao si alune. Astazi avem in meniu doar pe cele cu cacao dar presupun ca reteta este cam aceeasi si pentru cele cu alune. O descriere in doua cuvinte: ieftin si bun. Dar cand spun "bun" ma refer la gust. As putea spune ca aduce la gust cu vechile (nu stiu daca inca se mai gasesc) napolitane vrac. Pana si pretul este unul economic, aproximativ 3 lei. Cat despre bune ca si compozitie puteti sa va convingeti si singuri. Desi nu se vede bine in poza credeti-ma pe cuvant ca acestea sunt ingredientele.



Ingrediente: zahar, faina de grau, grasime vegetala, amidon din porumb, cacao pudra cu continut redus de grasime (2.1%) (unt de cacao 10-12%), grasime vegetala hidrogenata, pudra de roscove, emulgator (lecitina din floarea soarelui), stabilizator (difosfat disodic), agent de afanare (carbonat acid de sodiu), dextroza, sare, arome. Contine gluten. Poate contine urme de lapte, sora, arahide si alte varietati similare.
Concluzia: Nerecomandat

joi, 25 octombrie 2012

Salata Ruseasca

Avem Salata Ruseasca facuta de bulgari, mai exact de o firma care isi are sediul in Bulgaria. Poate este detinuta de rusi si lucreaza tot rusi la ea, cine poate sti.
Exista convingerea ca o salata de legume este intotdeauna sanatoasa. Insa acest produs tine sa ne contrazica. Nu deranjeaza foarte tare faptul ca, pe langa legumele binevenite, mai contine ceva produse din carne si oua ci substantele pe care le contine pe langa acestea. Cat despre pret si gust nici macar nu o sa ma mai obosesc sa tastez. Ca sa nu mai mentionez faptul ca sunt si putin patriot si macar daca este sa ma umplu de "aditivi" macar sa o fac cu cei romanesti.

Ingrediente: cartofi 39%, maioneza din oua 28% (uli vegetal rafinat, apa, corectori de aciditate: otet din vin, acid citric; praf din ou integral, amidon modificat de porumb, zahar, sare, adaos de legume, emulgatori: guma guar, xantan), morcovi 10%, castraveti acri 10%, mazare 6%, sunca 6% (contine amidon din grau si proteina de soia), sare, conservanti: sorbat de potasiu, benzoat de sodiu; corector de aciditate: acid lactic.
Concluzia: Nerecomandat.

luni, 24 septembrie 2012

Painea Grau Intreg de la Vel Pitar

De ceva vreme incoace este din ce in ce mai greu sa gasesc o paine care sa contina ingrediente pretabile unei paini normale. Dar iata ca se poate. Am gasit Painea din grau intreg de la Vel Pitar. Si pentru cei mai lenesi este si feliata. Nu stiu daca m-am obisnuit eu cu gustul sau chiar are gust bun dar pot sa declar ca mie imi place. Ambalata binisor, nu este "manuita" de toata lumea pe unde ajunge si odata desfacuta tine undeva la 3-4 zile fara sa se intareasca sau se prinda alte mirosuri. Insa vine si partea mai putin placuta: pretul. Nu este tocmai unul accesibil tuturor daca este sa comparam cu pretul de 1 RON  al majoritatea painilor din piata, mai ales intr-o familie unde se consuma multa paine. Pe de alta parte are si 500 grame fata de 300 grame plus aer al concurentei. Eu o cumpar mai mult din supermarketuri si hipermarketuri si la aceasta data este aproximativ 3.3 RON. Insa avand in vedere faptul ca nu sunt un mare consumator de paine raportul calitate pret este rezonabil pentru mine. Am vazut ca la aceast produs exista si varianta toast insa pretul mi se pare unul exagerat, si anume aproximativ 7 RON in supermarket.


Ingrediente: faina integrala de grau, apa, drojdie, sare iodata, faina de soia, faina de grau fermentata.
Concluzia: Recomandat

luni, 3 septembrie 2012

Eugenia

Vechea si simpla eugenie. Simplii biscuiti cu crema de cacao, cel putin asa a inceput. Acum se gaseste cu mai multe arome. Eugenia despre care va vorbesc acum este cea de la Dobrogea cu crema de cacao. Pentru cat poate sa ofere ea, eugenia, sincer imi pare cam scumpa. Dar macar este gustoasa si pentru unii mai si aduce amintiri.

 Ingrediente: faina alba de grau, zahar, grasimi vegetale nehidrogenate, cacao cu continut redus de grasime (3%), agenti de afanare (bicarbonat de amoniu, bicarbonat de sodiu), sare iodata, vanilina, aroma de rom.
Concluzia: Recomandat

marți, 21 august 2012

Mini napolitane Tecsa

Va prezint mininapolitanele cu crema de vanilie de la Tecsa. Bineinteles ca exista si varianta cu crema de cacao. Unde mai pui ca sunt si de post. Raportul calitate/pret este destul de bun din punctul de meu de vedere. Sa nu va asteptati sa aiba acelasi gust ca alte napolitane cu potentiatori de aroma insa eu le prefer pe acestea. In concluzie un dulce aproape potrivit chiar si pentru cei care tin post. Singura problema este ca se gasesc destul de greu. Eu nu am reusit sa le gasesc intr-un singur hypermarket pana acum, si acela este Cora.


Ingrediente: Faina de grau, zahar, amidon, grasimi vegetale, emulgator (lecitina), agenti de afanare (bicarbonat de sodiu, bicarbonat de amoniu), sare, aroma de vanilie, crema minim 70%. Contine gluten si soia.
Concluzia: Recomandat

miercuri, 9 mai 2012

Biscuiti Digesta

Va prezint biscuitii digestivi cu scortisoara de la Dobrogea. Pe scurt ieftin si bun. Desi poarta denumirea de "digestivi" nu sunt fara niciun gust, asa cum credeam eu. Sunt chiar gustosi. Si se simte si aroma de scortisoara. Pretul este unul potrivit consider. Eu l-am luat din hipermarket cu mai putin de 2 lei. Si daca mai este si aproape natural este si mai bine. Sper doar ca acele ingrediente care se mai utilizeaza in acea fabrica sa nu ajunga si in acest produs.





Ingrediente: faina alba de grau 44%, grasimi vegetale nehidrogenate, zahar, tarata de grau 5.6%, faina macinis total 5%, extract de malt, scortisoara 0.5%, agenti de afanare (bicarbonat de amoniu, bicarbonat de sodiu), sare iodata.
Concluzia: Recomandat

miercuri, 2 mai 2012

Crema de maini de la Vivanatura

Crema de maini cu jojoba su galbenele de la Vivanatura. Intr-o descriere scurta "ieftin si bun". Cea pe care o vedeti in imagine cred ca a costat circa 7 ron la un magazin de produse naturiste. Hidrateaza foarte bine, intra repede in piele, are 98% substante naturale si are un miros placut, aduce a grepfrut. Ca un exemplu de hidratare va pot povesti ca dupa ce am folosit un produs de curatat foarte puternic m-am ales cu o piele foarte foarte uscata (a fost una din putinele dati cand nu am citit pe eticheta pe care scria mare si clar sa folosesc manusi), parca era scoarta de copac. In 2-3 zile pielea a revenit la normal, catifelata ca fundul unui bebelus.





Ingrediente: apa, elaeis guinensis oil (ulei de palmier), olea europaea oil (ulei de masline), simmondsia chinenis (ulei de jojoba), citrus sinensis (portocala), glicerine, sodium poliacrylate hydrogenated polydecene trideceth-6, phenoxiethanol, ethylhexyglycerin, citrus lemon (lamaie), xanthan gum, calendula officinalis (galbenele), achillea millefolium (coada soricelului), lythrum salicaria (rachitan) althaea officinalis (nalba), argentum metallicum.
Concluzia: Recomandat

miercuri, 25 aprilie 2012

Zacusca de ciuperci

Zacusca de ciuperci din "Gradina Bunicii". Nu este chiar ca cea a bunicii dar nu este nici de aruncat. Am mancat unele care te faceau sa iti doresti sa faci greva foamei. Aceasta poate fi mancata si nu este nici chiar scumpa. Daca mai punem la socoteala si faptul ca este fara E-uri atunci pofta este si mai mare. Alta parere va puteti face si singuri.







Ingrediente: ciuperci 25%, ceapa, gogosari, rosii, pasta de tomate, morcovi, ulei vegetal din floarea soarelui, sare iodata, conndimente: boia, foi de dafin, piper, usturoi.
Concluzie: Recomandat

miercuri, 18 aprilie 2012

Ficat de porc "Via"

De mult cautam un pateu care poate fi mancat cu placere si intr-un final l-am gasit. Este vorba de pateul de porc de la Scandia Food. Este printre putinele pateuri fara "aditivi". In afara de cel de porc mai au si de pui si gasca. La gust e delicios, parerea mea. Un alt mare avantaj cred ca il reprezinta borcanul in care este ambalat. Nu esti obligat sa il mananci pe tot odata. Poti sa ii pui capacul, cu filet, si sa il consumi ceva mai tarziu. Singurul lucru mai putin bun este pretul. Nu este foarte scump dar nici ieftin nu este, mai ales cel de gasca. In hipermarketuri eu l-am gasit la 6 lei pe cel de pui si cel de porc. Pe de alta parte nici cantitatea nu este tocmai mica.








Ingrediente: ficat de porc (26%), slanina, sorici, apa, sare iodata, zahar, ceapa, condimente, extract de telina, extract de drojdie, grasime vegetala nehidrogenata.
Concluzia: Recomandat

miercuri, 11 aprilie 2012

Salata de icre

Salata de icre cu sos de smantana si legume. "Preferata" mea. Salata de icre imi place in general, in special cea facuta in casa. Cea cumparata se pare insa ca imi face mari probleme. Problemele au inceput cu circa 5-6 ani in urma. Am cumparat o astfel de salata si dupa ce am mancat eram foarte aproape sa nu reusesc sa ajung la wc. Am crezut ca doar acea cutie a fost cu pricina. Asa ca am repetat experienta ceva luni mai tarziu si aceeasi problema. Am decis atunci sa renunt la astfel de mancaruri. Insa cu ceva timp in urma se pare ca am uitat promisiunea si am incercat din nou. Si nu s-a intamplat nimic. Mi-am zis ca sunt vindecat. Dupa cum aveam sa aflu cateva zile mi tarziu, cand am incercat din nou, nu sunt vindecat. Asa ca pentru mine acest tip de preparat este interzis. Aveti mai jos cel din urma vinovat. Ce este mai grav este ca nici nu exista o alternativa sanatoasa de la alti producatori, sau cel putin nu am gasit eu. Astept cu nerabdare sa ma contrazica cineva.
Daca este sa spun si o parere obiectiva as putea spune ca la gust nu este cel mai grozav, macar pretul este foarte mic insa pe de alta parte si cutia este foarte mica.



Ingrediente: ulei vegetal, apa carbogazoasa, icre sarata tarama minim 11%, pasta de peste sarat si afumat maxim 6%, sos smantana, (praf smantana, praf iaurt) minim 5%, legume: ceapa, castraveti marinati, minim 5%, lapte praf, gelifiant: guma guar, guma xantan, conservant: acid ascorbic, benzoat de sodiu, acidifiant: acid citric (sare de lamaie).
Concluzia: Nerecomandat

miercuri, 4 aprilie 2012

Ketchup Heinz

Se prezinta ketchup-ul de la Heinz, picant este acesta. Gust bun, consistenta buna, mediu iute, mediu ca pret. Singurul inconvenient, pentru mine, este modul de livrare al sosului. Domnii producatori s-au gandit sa echipeze sticla cu supapa de presiune care functioneaza astfel: cand o tii cu gura in jos si cu capacul scos nu curge, pentru a curge trebuie sa apesi putin mai tare moment in care sosul iese cu viteza, astfel ca nu poti pur si simplu sa torni cate o picatura ci trebuie sa improsti totul in jur. La inceput este de-a dreptul comic, insa pe masura ce il folosesti devinde enervant.



Ingrediente: rosii (132g per 100g ketchup), otet, zahar, sare, plante aromate, ardei iute cayenne, extract de plante aromate (contine telina), condimente, extract de condimente.
Concluzia: Recomandat

miercuri, 28 martie 2012

Crema demachianta

Crema demachianta "fara lacrimi" de la  Vivanatura.
Este produsa in Romania. Nu am folosit-o eu personal insa a folosit-o cineva apropiat deci va pot spune cu incredere ca nu am primit plangeri. Crema nu consta mult (se si vede pretul in poza de mai jos) si sunt convins ca o puteti gasi in mai toate magazinele naturiste de tip Plafar.



Ingediente: apa, ulei de palmier, ulei de migdale, ulei de samburi de struguri, ulei sa jojoba, ulei de masline, galbenele, levantica, coada soricelului, roinita, nalba mare, aloe vera, sodium poliacrylate, hydrogenated polydecene trideceth-6, argentul metallicum, cuprum metallicum.
Concluzia: Recomandat

miercuri, 21 martie 2012

Ciocolata amaruie Nuss&Crisp

Ciocolata amaruie cu frisca umpluta cu crema de nugat, alune si fulgi de orez.
Poate ca nu este 100% naturala sau cea mai delicioasa, insa este suficient de buna pentru mine. Pretul nu il pot spune pentru ca primita nu cumparata.

Ingrediente: zahar, masa de cacao, alune, unt de cacao, grasime vegetala, lapte praf degresat, praf de frisca (5%), lapte praf integral, cacao pudra, grasime din lapte, faina de orez, zer praf dulce, emulgator: lecitina din soia, dextroza, faina de malt de grau, ulei vegetal, sare, aroma, vanilie.
Concluzia: Recomandat

miercuri, 14 martie 2012

Crenvurstila

Va mai aduceti aminte de batranul, dar mereu tanarul, Crenvurstila. Eu nu stiam, dar aflati ca inca exista. Si chiar sanatos. Il aveti prezentat mai jos in forma. Eu cred ca pot spune linistit ca este destul de natural. La gust ma pot declara satisfacut. As fi preferat sa nu vad faina de grau la ingrediente dar nimeni nu este perfect. Desi are boabe intregi de mustar a iesit o maioneza perfecta. Pretul nu il retin dar il pot numi mediu.


In caz ca nu se pot citi ingredientele: apa, boabe de mustar alba, boabe intregi de mustar alb (10%), otet din vin, zahar, faina d e grau, sare, ulei vegetal din floarea soarelui, maioneza, condimente naturale, betacaroten.

Concluzia: Recomand.

duminică, 26 februarie 2012

Preambul

Nu stiu altii cum sunt dar eu sunt unul din cei care analizeaza eticheta cand cumpara un produs, mai ales la cele alimentare. Sunt convins ca vor fi unii care spun ca nu are rost, ca cei care spun ca E-urile sunt daunatoare vorbesc prostii, ca mass-media incearca sa ne dezinformeze etc. Eu nu fac parte din aceia. Eu sunt convins ca sunt multe prostii pe piata care ar trebui interzise. Insa nu am cazut nici in extrema cealalta sa nu ma ating de ABSOLUT nimic din produsele aditivate, dar incerc pe cat posibil sa minimizez influenta lor. Sunt de parere ca nimic din ce e consumat in cantitatile adecvate nu dauneaza. Pana si otrava de soareci daca este consumata in cantitati foarte mici nu te omoara.
Un exemplu care ma supara este ca de ceva vreme incerc sa gasesc si sa cumpar o bucata de carne preparata si ambalata, nu cruda, de genul costita sau muschi afumat care sa fie naturala sau sa contina un minim de potentiatori. Am tot cautat prin super-hyper marketuri si nu am reusit sa gasesc. Am sperat ca macar gasesc la un pret mai mare, vorba aia "Dai un ban, dar stai in fata". Singurele produse de genul acesta ar cele cumparate din magazinele traditionale, excluzandu-le pe cele ambalate pe care scrie mare BIO si sunt mai scumpe decat aurul gram per gram. Insa problema este ca produsele vandute ca traditionale de multe ori nu au o eticheta care sa spuna ce contin sau modul de preparare, nu ca eticheta ar fi o garantie a calitatii dar macar seamana.
Un alt exemplu deranjant este ca vizitand un targ al producatorilor romani de imbracaminte si incaltaminte am avut inspiratia sa ma uit mai atent dupa etichete. Am avut surpriza sa gasesc, pe produsul pe care tocmai eram pregatit sa il cumpar, o eticheta al unuia din hypermarketurile de pe la noi. Si problema si mai mare este ca nu era singurul produs.
Asa ca va invit sa citim cu totii etichetele, daca tot ne injectam macar sa stim cu ce. Si mai important sa stim sa spunem doctorului cu ce ne drogam.