duminică, 26 februarie 2012

Preambul

Nu stiu altii cum sunt dar eu sunt unul din cei care analizeaza eticheta cand cumpara un produs, mai ales la cele alimentare. Sunt convins ca vor fi unii care spun ca nu are rost, ca cei care spun ca E-urile sunt daunatoare vorbesc prostii, ca mass-media incearca sa ne dezinformeze etc. Eu nu fac parte din aceia. Eu sunt convins ca sunt multe prostii pe piata care ar trebui interzise. Insa nu am cazut nici in extrema cealalta sa nu ma ating de ABSOLUT nimic din produsele aditivate, dar incerc pe cat posibil sa minimizez influenta lor. Sunt de parere ca nimic din ce e consumat in cantitatile adecvate nu dauneaza. Pana si otrava de soareci daca este consumata in cantitati foarte mici nu te omoara.
Un exemplu care ma supara este ca de ceva vreme incerc sa gasesc si sa cumpar o bucata de carne preparata si ambalata, nu cruda, de genul costita sau muschi afumat care sa fie naturala sau sa contina un minim de potentiatori. Am tot cautat prin super-hyper marketuri si nu am reusit sa gasesc. Am sperat ca macar gasesc la un pret mai mare, vorba aia "Dai un ban, dar stai in fata". Singurele produse de genul acesta ar cele cumparate din magazinele traditionale, excluzandu-le pe cele ambalate pe care scrie mare BIO si sunt mai scumpe decat aurul gram per gram. Insa problema este ca produsele vandute ca traditionale de multe ori nu au o eticheta care sa spuna ce contin sau modul de preparare, nu ca eticheta ar fi o garantie a calitatii dar macar seamana.
Un alt exemplu deranjant este ca vizitand un targ al producatorilor romani de imbracaminte si incaltaminte am avut inspiratia sa ma uit mai atent dupa etichete. Am avut surpriza sa gasesc, pe produsul pe care tocmai eram pregatit sa il cumpar, o eticheta al unuia din hypermarketurile de pe la noi. Si problema si mai mare este ca nu era singurul produs.
Asa ca va invit sa citim cu totii etichetele, daca tot ne injectam macar sa stim cu ce. Si mai important sa stim sa spunem doctorului cu ce ne drogam.